Tips!

Om du vill veta mer kring diagnoserna ADHD och Autism.

ADHD

Självhjälparvägen

Informationen på webbplatsen är uppdelad i verkliga berättelser, fakta om diagnoserna och hjälp på vägen genom livet. Informationen varierar beroende på vem du som besökare är.

www.sjalvhjalppavagen.se

Att leva med ADHD

På den här sajten hittar du användbar information om ADHD samt verktyg som kan underlätta vardagen. Du kan bland annat läsa om symtom, behandling och en guide till hur en utredning hos läkare kan gå till. Framför allt vill vi visa att det finns mängder av möjligheter att leva ett riktigt bra liv med ADHD!

www.levamedadhd.se

Habilitering

Adhd-center erbjuder kurser, grupper och föreläsningar om adhd. Vi vänder oss till familjer med barn med adhd upp till och med 17 år. Alla våra insatser sker i grupp. Vi erbjuder ingen individuell kontakt och har inga läkare på Adhd-center.

www.habilitering.se/adhd-center

Attention

Attention är ett förbund som sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), påverkar beslutsfattare och erbjuder gemenskap.

Konkreta stöd från Psykolog alt. Arbetsterapeut.

Vid adhd är det vanligt att uppleva svårigheter med att utföra vardagliga aktiviteter, exempelvis i hemmet, på arbetet eller i skolan. Dessa svårigheter kan ofta kopplas till bristande förmåga att hantera tid, planera, prioritera, påbörja, bibehålla uppmärksamhet och avsluta uppgifter. Det kan i sin tur leda till utmaningar i vardagen när det gäller att skapa och följa rutiner och man kan uppleva en obalans mellan aktivitet och vila.

Vägen till konkreta hjälpmedel börjar alltid med att göra en kartläggning av hur det fungerar för dig i vardagen inom dessa områden, och går gärna igenom eventuellt neuropsykiatriskt utlåtande för att få ännu mer kunskap om hur just du fungerar. När ni har kartlagt styrkor och svårigheter så kommer ni att samtala om vad du vill arbeta med att förändra och vilka mål du vill uppnå. Det kan handla om aktiviteter du vill, behöver eller förväntas göra men inte gör eller inte kan göra. Det kan också vara så att du gör aktiviteterna men är missnöjd med ditt sätt att göra dem på. Därefter arbetar ni tillsammans för att hitta passande strategier för att du ska få en mer välfungerande vardag. Ibland är det hjälpsamt att använda sig av olika kognitiva hjälpmedel.

Samma sak gäller dig som har en autismdiagnos, då man vid autism kan ha liknande svårigheter.

www.attention.se/npf/adhd/

Mindfulness

Mindfulness, ett redskap för livet vid ADHD.

2012-08-09 av Ola Schenström
Igår kunde vi på Rapport och Aktuellt se och höra att rekordmånga barn får Ritalin och Concerta mot ADHD. För många är det en stor hjälp. Men mindfulness och andra åtgärden kan också vara av stort värde.

Det börjar nu komma internationella vetenskapliga studier som visar på positiva effekter av mindfulnessträning för såväl vuxna som barn med diagnosen. Hjärnan är form- och träningsbar i mycket högre utsträckning än vetenskapen tidigare trott.

Genom att träna mindfulness- att träna på att rikta sin uppmärksamhet på ett valt område, till exempel andningen, olika kroppsdelar etc, så tränar du upp förmågan att fokusera. Även korta övningar, som att följa ett eller flera andetag, hela vägen in, och hela vägen ut, flera gånger om dagen har en positiv effekt på lugn och ro-system och förmågan att koncentrera sig. Många som har ADHD har svårt att fokusera under längre perioder och upplever att de har dåligt minne. Många av dessa personer skulle sannolikt ha god hjälp av att träna mindfulness.

Även många föräldrar till barn med ADHD upplever att de får ett verktyg som hjälper dem att hantera vardagen bättre när de tränar mindfulness. Bland annat så känner de att de kan hantera den stress som det ofta medför att ha ett barn med en diagnos, samt hantera den generella stress som ett extra “livligt” barn för med sig.

För barnens del kan mindfulnessövningar hjälpa till att minska stressen. Barnens stress kan till exempel handla om att de upplever att de är “annorlunda”, har svårare än kompisarna att koncentrera sig. Sömnsvårigheter är vanligt i den här gruppen och även här kan träningen ha positiva effekter genom att de får hjälp att stilla sig, förflytta fokuset från de stimmiga tankarna uppe i huvudet ned i kroppen.

Mycket mer resurser borde satsas på att utveckla träningsformerna så att de passar ADHD-drabbade och deras anhöriga. Men här finns inte samma ekonomiska incitament som hos läkemedelsindustrin. Men man ger individen redskap för livet!

www.mindfulnesscenter.se

Autism

Autism Sverige

Autism Sverige sprider kunskap om autism, påverkar beslutsfattare och skapar mötesplatser.

www.autism.se

Habiliteringen

Autism påverkar en persons sätt att tänka, vara och kommunicera med andra. På Autismforums webbplats kan du läsa om autism och ta del av Habilitering & Hälsas stöd inom olika områden såsom kommunikation, samspel och vardagsfärdigheter

www.habilitering.se/fakta-och-rad/kort-om-funktionsnedsattningar/autism/

Attention

Attention är ett förbund som sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), påverkar beslutsfattare och erbjuder gemenskap.

Konkreta stöd från Psykolog alt. Arbetsterapeut

www.attention.se/npf/ast/

Boka ett kostnadsfritt bedömningssamtal

Pris för fullständig utredning: 24.500:-

Möjlighet till avbetalning via Medical Finance.